h1

De details van het nieuwe Apple abonnementensysteem

donderdag 3 februari 2011

De lancering van The Daily gisteren liet niet alleen een licht schijnen op de veelbesproken ‘iPad only’ krant van News Inc: het maakte ook duidelijk hoe het nieuwe abonnementensysteem van iTunes voor kranten & magazines werkt.

In essentie werkt het abonnementensysteem identiek aan het huidige in-app purchase model van iTunes: voor wie bijvoorbeeld geregeld een losse krant koopt in de app van De Morgen, zal het afsluiten van een abonnement vertrouwd overkomen. Je krijgt dezelfde schermen als bij een eenmalige aankoop, alleen krijg je in de blauwe pop-up nu ook de melding dat het abonnement automatisch vernieuwd wordt, tot je het annuleert:

De onderstaande nieuwe pop-up zal bij veel uitgevers het hart sneller zal doen kloppen: de lezer moet daarin bevestigen dat hij er akkoord mee gaat dat Apple zijn naam, email & postcode doorspeelt aan de uitgever. Het feit dat bij iTunes aankopen de uitgever niet beschikte over de persoonlijke gegevens van de lezers, was al sinds de lancering van de iPad een grote frustratie van de mediabedrijven. Apple komt hiermee toch al gedeeltelijk tegemoet aan de uitgevers – ook al gaat het maar om een beperkt deel van de persoonlijke gegevens en wordt er gewerkt met een opt-in.

Ook op een ander vlak stelde Apple de uitgevers gerust tijdens de persconferentie gisteren: de uitgevers kunnen blijven gebruik kunnen maken van een eigen abonnementensysteem, buiten iTunes om, zolang ze dit maar combineren met het iTunes subscription model.  M.a.w. het blijft mogelijk om abonnementen te innen zonder de 30% commissie te moeten afstaan aan Apple. Minister Lieten kan dus haar onderzoek naar de handelspraktijken van Apple staken…

Meer details over het nieuwe iTunes abonnementensysteem vindt u onder andere in dit artikel van de Los Angeles Times.

2 reacties

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Foreach and tompeeters, Luc Peeters. Luc Peeters said: De details van het nieuwe Apple abonnementensysteem http://wp.me/pmRqm-71 […]


  2. Update: TechCrunch bevestigt dat Apple zou toelaten aan uitgevers om het eigen abonnementensysteem te behouden, maar dan wel in combinatie met iTunes. Cfr. http://t.co/OHncxFr voor het artikel op TechCrunch.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: