h1

Newsstand in iOS5: welke kranten en magazines zitten er al in ?

woensdag 12 oktober 2011

Samen met iOS5 gaat ‘Newsstand’ vandaag live: een kiosk-folder op iPad & iPhone waarin alle kranten- en magazine-apps gegroepeerd worden. Tot nu toe stonden die verspreid tussen je andere apps, wat de vindbaarheid niet altijd ten goede kwam. Nu zorgt Apple er dus voor dat al die apps samen in één folder staan.

Er is nu ook een bijhorende ‘Newsstand store’, vergelijkbaar met hoe iBooks dat nu al doet voor e-books. Op dit moment wordt de store nog niet gelokaliseerd: enkel Engelstalige titels zijn ‘featured’ en er is geen mogelijkheid om te filteren op taal. Maar wellicht komt dat wel in de komende uren of dagen.

Nog belangrijker dan het groeperen van al je digitale publicaties, is het ‘automatisch downloaden’: Newsstand apps kunnen nu in de achtergrond de nieuwe publicaties downloaden, van zodra de uitgever deze vrijgeeft. Dat betekent bijvoorbeeld dat ’s ochtends je krant klaar zit in de app: gedaan met het eerst moeten downloaden vooraleer je kan beginnen lezen ! Er is wel één voorwaarde om nieuwe kranten automatisch te downloaden: je moet een abonnement hebben op de krant in kwestie. Het zou daarom wel eens kunnen dat het aantal iPad-abonnementen de komende maanden spectaculair gaat toenemen door deze nieuwe handige functionaliteit.

Een voorwaarde om in de Newsstand app te verschijnen, is dat de app ‘Newsstand-compatibel’ is. De verwachting is dat de meeste print-media apps ervoor zullen kiezen om in de Newsstand opgenomen te worden, maar bij de lancering van de Newsstand zijn slechts een handvol apps hier al klaar voor.

Vier van de krantenapps die Digitmedia ontwikkelde voor de Persgroep zijn er alvast wel klaar voor, op dit moment kapen zij de primeur weg voor België en Nederland:

 • De Morgen (B)
 • Het Laatste Nieuws (B)
 • de Volkskrant (NL)
 • AD (NL)
Een greep uit de andere apps die nu al te zien zijn in de Newsstand:
 • The New York Times (US)
 • La Tribune (FR)
 • Wired (US)
 • The New Yorker Magazine (US)
 • Populer Science (US)
 • GQ (US)

Hebt u nog andere lokale publicaties gespot in de Newsstand ? Laat het hier weten !

ps: Om de Newsstand te kunnen zien & gebruiken, moet u eerst iTunes updaten (v10.5) en vervolgens uw iPad bijwerken naar iOS5.

2 reacties

 1. Het laatste nieuws verschijnt wel in Newsstand, maar wordt NIET automatisch gedownload. Geen idee waarom niet. Nergens is er uitleg over te vinden.


 2. Tom,
  Er zitten inderdaad nog wat kinderziektes in het automatisch downloaden: momenteel blijkt het automatisch downloaden maar in de helft van de gevallen te werken. De Persgroep is bezig om in haar backend uit te zoeken hoe ze het downloaden bij alle gebruikers kan laten succesvol verlopen.

  ps: Je hebt toch wel degelijk een geldig abonnement lopen ? Dat is een basisvoorwaarde om automatisch te kunnen downloaden.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: