h1

F.C. De Kampioenen-app: een blik onder de VOD motorkap

vrijdag 30 maart 2012

Vandaag lanceert VRT de F.C. De Kampioenen-app voor iPad en iPhone. Geïnspireerd door het commerciële succes van de  serie op digitale televisie – FCDK is het meest gekochte VRT-programma in ‘Ooit Gemist’ – biedt VRT  nu aan de ‘hardcore’ fans de mogelijkheid om de reeks altijd en overal te bekijken.

Digitmedia ontwikkelde voor VRT Line Extensions – de afdeling die binnen VRT instaat voor de commerciële afgeleiden van de programma’s – een volbloed Video-On-Demand App. Wij laten u even mee onder de motorkap kijken.

Afleveringen ‘kopen’ laat toe om ze altijd en op al je devices te bekijken

Eenmaal je de gratis aflevering en de extra’s hebt bekeken, kan je bijkomende afleveringen kopen met je iTunes account. Daarbij wordt het ‘non-consumable in-app purchase’ model van de AppStore gebruikt: eenmaal een aflevering aangekocht, kan je deze onbeperkt in de tijd streamen of downloaden. Als je meerdere iOS-toestellen hebt, kan je vroegere aankopen overzetten naar je andere iPad, iPhone of iPod Touch.

Backend voor geautomatiseerd beheer van TV-metadata & aankooptransacties

De FCDK-app gaat vandaag live met 7 series, goed voor 91 afleveringen. De andere 14 series zullen de komende maanden toegevoegd worden, zodat tegen de zomer meer dan 200 afleveringen beschikbaar zullen zijn. En indien de FCDK-app een commercieel succes wordt, dan zullen er wellicht nog andere populaire TV-series toegevoegd worden aan het VOD-aanbod. Dat maakt dat er behalve een app ook een schaalbare backend diende ontwikkeld te worden, die VRT toelaat om snel en gebruiksvriendelijk nieuwe afleveringen en extra’s toe te voegen.

Digitmedia ontwikkelde daartoe een applicatie die VRT toelaat om de metadata van de aangeboden series efficiënt te beheren. Bestaande programmabeschrijvingen & video stills worden in bulk geïmporteerd in deze backend. De links naar de videobestanden worden automatisch gecreëerd en de admin interface laat toe om te checken of alle metadata & links correct & volledig zijn.

De backend neemt ook het  registreren van de afleveringen in de Apple Store voor zijn rekening: dit maakt komaf met het manueel invoeren van in-app purchase producten in iTunes Connect. Als je over grote aantallen programma’s spreekt, zoals in de FCDK-app, spaart dit uren van saai en repetitief werk uit.

Ook de verwerking van de aankooptransacties wordt door de backend applicatie afgehandeld: aankopen worden gecheckt met de Apple iTunes server. Vervolgens wordt de aankoop in een transactie-database bijgehouden, zodat een terugkerende bezoeker onmiddellijk toegang krijgt tot de videos die hij heeft aangekocht. Het overzetten van je aankopen naar al je andere iOS-devices wordt eveneens automatisch verwerkt.

Hoge en betrouwbare videokwaliteit – ook zonder snelle WiFi-connectie

De videobestanden worden gehost bij Belgacom Streampower. Het werken met een CDN-partner (Content Delivery Network) laat  toe om de video aan te bieden in een hoge & betrouwbare kwaliteit. De video wordt aangeboden in 3 kwaliteiten: 2 streaming kwaliteiten met daar bovenop een premium download-kwaliteit.

De mogelijkheid om de video te downloaden laat de kijker toe om ook wanneer hij niet op een snelle WiFi-verbinding zit, toch van een premium TV-beleving te genieten.

Ook al ligt de nadruk van de app duidelijk op het individueel kunnen genieten van je favoriete TV-serie, dankzij de geïntegreerde ‘AirPlay’-functionaliteit kan je er ook voor kiezen om de afleveringen op groot scherm af te spelen – in combinatie met de laatste generatie Apple TV kan dat zelfs in full HD (1080p). De kwaliteit hiervan is verbazend goed: de FCDK-app kan zich qua kwaliteit zonder meer meten aan de VOD-services van Telenet & Belgacom digitale TV.

De FCDK-app kan vanaf vandaag gratis gedownload worden in de AppStore.

Een bespreking van de app vind je o.a. op iPadclub.nl.

F.C. De Kampioenen - VRT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: